Chutney w „Pytanie na śniadanie”

Udostępnij:

Tapi Sharma
TapiGotuje

O mnie

Tapinder Sharmaa

Tak się nazywam. Dla przyjaciół po prostu Tapi. Jestem Hindusem z pochodzenia, Polakiem z wyboru. Właścicielem sieci restauracji GANESH. Myślę, że doskonale radzę sobie z łączeniem tych skrajnie różnych kultur prywatnie oraz zawodowo. W kuchni pozostaję jednak wierny swojej hinduskiej, a w dodatku wegetariańskiej naturze. 
Zobacz więcej

cropped-DSC01111

Tapinder Sharma

W porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie” goszczę minimum raz w miesiącu. Ponieważ tym razem zostałem zaproszony na sam koniec wakacji nie ulegało wątpliwości, że musiałem się zmierzyć właśnie z tym tematem. Od razu pomyślałem, że idealną opcją na zatrzymanie tej cudownej pory roku (zwł w Polsce bo w Indiach jest dla mnie zdecydowanie za gorąco) jest zamknięcie jej w słoiku! Postanowiłem pokazać Wam jak za pomocą m.in. typowo polskich owoców zrobić dobry indyjski chutney, który zimą przypomni Wam zapach lata.

Chutney

Wiem jak bardzo macie zakorzenioną w swojej kulturze tradycję robienia przetworów właśnie o tej porze. W moim polskim domu zawsze na przełomie lata i jesieni robią się dżemy, konfitury, marynuje grzyby i w całym domu pachnie. Oczywiście tą polską częścią ja się nie zajmuje. Jednak kiedyś jak zostałem poproszony o „zerknięcie” i ew zamieszanie jabłek w garnku to…..zamieszałem już tak bardzo, że tą kuchnię znów przejąłem 😀 Od tej pory zimą na stole stoi truskawkowy dżem, śliwkowe powidła i jabłkowy chutney. Dziś w programie pokazałem Wam ostateczną wersję moich domowych eksperymentów. Jeśli przegapiliście program to spokojnie możecie to nadrobić oglądając poniższe linki:

  1. Wejście pierwsze
  2. Wejście drugie
  3. Wejście trzecie
  4. Wejście czwarte

Pracuję jeszcze nad innymi wersjami takich chutney i myślę, że niebawem się pojawią tu przepisy!

Chutney

 

Zostaw komentarz