Dania rozgrzewające ciało, które gotowałem w „Pytaniu na śniadanie”

Udostępnij:

TapiGotuje
TapiGotuje

O mnie

Tapinder Sharmaa

Tak się nazywam. Dla przyjaciół po prostu Tapi. Jestem Hindusem z pochodzenia, Polakiem z wyboru. Właścicielem sieci restauracji GANESH. Myślę, że doskonale radzę sobie z łączeniem tych skrajnie różnych kultur prywatnie oraz zawodowo. W kuchni pozostaję jednak wierny swojej hinduskiej, a w dodatku wegetariańskiej naturze. 
Zobacz więcej

cropped-DSC01111

Tapinder Sharma

Tak wiem. Większość ludzi nie lubi zimy. Bo ciemno. Dzień krótki. Pogoda zmienna. Nie zawsze taka jakiej byśmy oczekiwali więc i choroby się nas łatwiej czepiają. Ciągle nam zimno, pomimo, ze kaloryfery grzeją. Najlepiej byśmy siedzieli tylko pod kołdrą.
Tapi Gotuje
Rozgrzewające dania

Dziś w programie „Pytanie na śniadanie” przygotowywałem dania rozgrzewające, które podnoszą naszą temperaturę ciała. Może Was zaskoczę, ale nie opierały się one na chilli. Ten tak naprawdę ma za zadanie nas ochładzać bo się przy nim pocimy i co obniża temperaturę naszego ciała (tak jak gorąca herbata latem, którą pijemy). W Indiach mamy cały arsenał przypraw, które wykorzystujemy by zrobiło nam się ciepło. Może dla niektórych będzie to zaskoczenie, ale zimą w Indiach, temperatura wieczorem sięga blisko zero stopni a nasze domy nie są ocieplane. Więc musimy się ogrzewać od środka by jakoś przetrwać bez chorób i dlatego dania rozgrzewające nas ratują!

Poniżej przedstawiam Wam bezporednie linki do programu gdzie przygotowywałem:

  1. Kashmiri Pulao- czyli ryż z przyprawami, orzechami i rodzynkami
  2. Mooli Kofta – czyli kofty z białej rzepy i kokosa w pikantnym sosie
  3. Kichidi – potrawka z ryżu i soczewicy, która jest idealna jak już przeziębienie nas jednak złapie

Na samym początku programu dałem prowadzącemu duetowi ROGAMEL czyli Marzenie Rogalskiej i Tomkowi Kammel rozgrzewający napój by start programu był dla nich jeszcze większym kopniakiem energetycznym. A z czego się składał?

  • kilka plasterków imbiru
  • pół łodygi trawy cytrynowej porkojonej w ok 1cm kawałki
  • kilka plasterków cytryny
Tapi gotuje
Rozgrzewające przyprawy

Wszystko zalewacie wrzątkiem. Po kilku minutach możecie dodać miodu by nie stracił swoich właściwości.

A jak to wygląda u Was. Rozgrzewacie się też przyprawami i kuchennymi miksturami czy jednak sweter, koc i zapadacie w długi zimowy sen 😀 Jeśli chcecie więcej moich przepisów to zapraszam tu.

 

 

Zostaw komentarz