Skip to content
logo
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Facebook Instagram
logo
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Facebook Instagram

Baingan Pulao czyli bakłażan podsmażany z ryżem

  • 3 lipca, 2020
  • Dania: Dania główne
5ikona

Porcje

4

zegar (1)

Czas przygotowania

20min

poziomtrudnosci (1)

Poziom trudności

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
DSC05693
fg1 (1)

Facebook

cropped-DSC01111

Tapinder Sharma

Z bakłażanem jest tak, że wszyscy niby go kochają ale jak przychodzi co do czego to go unikamy. Sprawia on faktycznie wiele problemów. Bo po obróbce wychodzi nam on albo za suchy albo za tłusty. Nie ma w sumie smaku, nic sensownego nie wnosi do potrawy. Wszystko wydaje się bez sensu.

 

Spoko, spoko. Ogarniemy i ten temat ;D

W Indiach mamy różne bakłażany. I te jakie są nam znane z polskich warzywniaków ale są też i małe kuleczki wielkości piłki golfowej albo podłużne przypominające….kiełbasę? 😀

Bakłażan

No a teraz do rzeczy. Jaki jest mój sekret idealnie przyrządzonego bakłażana? Olej musztardowy! Ja wiem. Nie jest on zbyt popularny. Ja wiem. Nie kupicie go w pierwszym lepszym sklepie spożywczym. Ale też wiem, że jak raz przetestujecie to połączenie – to będziecie już zawsze pilnowali tego, żeby olej musztardowy był w waszej kuchni! Mam jeszcze kilka innych propozycji na jego wykorzystanie więc postaram się Wam tu dodać jeszcze kilka przepisów z tym olejem, żebyście nie mieli poczucia, że kupiliście go tylko po to żeby użyć go raz na pół roku do dania z bakłażanem.

Dobra. Nie trzymam Was więcej w niepewności. DZIAŁAMY!!!

 

Jakich będziesz potrzebować składników?

 

  • 1 średni bakłażan pokrojony w kawałki/plastry/kostkę (?)
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1-2 świeże chilli poszatkowane
  • 3-4 ząbek czosnku –  tarkowany lub tłuczony
  • 5 cm imbiru – tarkowany lub tłuczony
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 250g ryżu Basmati wcześniej ugotowanego 
  • 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
  • 1-2 szt liści laurowych
  • 1 szt laski cynamonu
  • 3-4szt zielonego kardamonu lekko tłuczonego
  • 4-5 szt ziaren czarnego pieprzu
  • 4-5 szt goździków
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • ½ łyżeczki kolendry w proszku
  • ¼ łyżeczki Garam Masali 
  • sól według uznania
  • 4-5 łyżek oleju musztardowy

 

Wszystko gotowe? No to zaczynamy!

 

 

  1. Na średnim ogniu grzejemy olej w woku i dodajemy kumin w ziarnach, liście laurowe, cynamon, zielony kardamon, czarny pieprz, goździk. Chwilę podsmażamy i dodajemy świeże chilli, czosnek, imbir i mieszając smażymy dalej.przyprawy
  2. Chwilę póżniej dodajemy cebulę, bakłażan, kurkumę, chilli w proszku, kolendrę w proszku i Garam Masalę.Bakłażan z ryżem
  3. Smażymy 4-5 min aż bakłażan będzie al dente i lekko zbrązowieje i dodajemy gotowany ryż, świeżą kolendrę i sól. Mieszamy wszystko 2-3 min. Wyłączamy gaz i jest ready.Bakłażan z ryżem
Jak dla mnie – CZAD!

 

Olej musztardowy odgrywa w tym daniu istotną rolę (dlatego raczej nie zachęcałbym do podmieniania go na inny tłuszcz), ponieważ pokręca on smak całego dania, dodając lekkiej pikanterii i bardzo oryginalnego posmaku.

Daj mi koniecznie znać jak już je zrobisz – a najlepiej jak mnie oznaczysz na swoich social mediach @tapigotuje na FB lub IG, żebym zobaczył jak Ci to danie wyszło!

 

Podzielcie się też swoimi pomysłami na bakłażana! A może jednak go unikacie w swojej kuchni?

Zostaw komentarz

zakupy

Lista zakupów

Listę zakupów znajdziesz w przepisie.

 
ik (1)

Ostatnie przepisy

warzywne subji

MIX VEGETABLE HANDI czyli Indyjskie Subji z sezonowych warzyw

Zobacz >
letnie warzywa

Letnie warzywa w indyjskim kremowym sosie z orzechami

Zobacz >
Kuchnia Indyjska

Batata Mint Curry czyli bataty w miętowym sosie Curry

Zobacz >

Baingan Pulao czyli bakłażan podsmażany z ryżem

Zobacz >

Strony

  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie

© Copyright 2018 All rights reserved

Kontakt

  • biuro@tapigotuje.pl
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Strona używa cookies (ciasteczek), za pomocą których zbieramy informacje mogące stanowić dane osobowe. Informacje zbierane za pomocą cookies wykorzystujemy w celach analitycznych i marketingowych. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień klikając tutaj. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie Cookiem zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki ROZUMIEM
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
ebook

Zapisz się na newsletter

i pobierz przepis na Aloo Chana Curry z Indyjskiego E-booka KRYZYSOWEGO

Wpisz swój adres e-mail, a wyślę na niego przepis:

Wiem, że wszystkie informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych mogę znaleźć tutaj