Skip to content
logo
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Facebook Instagram
logo
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Facebook Instagram

Curry Mushroom

  • 17 czerwca, 2020
  • Dania: Dania główne
5ikona

Porcje

4

zegar (1)

Czas przygotowania

20min

poziomtrudnosci (1)

Poziom trudności

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Curry Muschroom
fg1 (1)

Facebook

cropped-DSC01111

Tapinder Sharma

 Bardzo często jest tak, że kupujemy pieczarki w gotowych opakowaniach. Zużywamy 3 sztuki bo tyle potrzebujemy do jajecznicy czy omleta a reszta? Zalega w lodówce, brązowieje i niestety bardzo często po kilku dniach lądują w koszu.

Przyznam szczerze, że ostatnio byłem bliski powielenia tego schematu. Jeśli mam w domu pieczarki to najczęściej wykorzystuję je do mojego ulubionego dania (które też często pojawia się w menu indyjskich restauracji) Mushroom Matar, którego przepisem już się z Tobą dzieliłem TU. Tym razem postanowiłem więc zrobić danie będące wynikiem czyszczenia lodówki. Tu pokroiłem pieczarki, tam zgniotłem kumin, trochę przyprawy, trochę wody i oto co powstało!

Curry Muschroom

Co do tego dania będziesz potrzebować?

 

Składniki:

  • 250g pieczarek (pokrojonych w plastry)
  • pasta z imbiru i czosnku (3 ząbki czosnku zblendowane lub tarkowane z 3cm imbiru)
  • 2 cebule drobno poszatkowane
  • 3 pomidory drobno poszatkowane
  • pół papryki pokrojonej w cienkie paski
  • 2 ostre chilli pokrojone wzdłuż na pół
  • garść poszatkowanej świeżej kolendry 
  • 3 łyżki orzechów nerkowca drobno poszatkowane
  • 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
  • 1-1,5 łyżki liści curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • ¾ łyżeczki Garam Masala
  • 1 łyżka mąki BESAN (mąka z cieciorki)
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (wcześniej roztrzepanego)
  • sól do smaku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2-3 łyżki oleju musztardowego
  • woda

Masz już wszystko? To jak? Przechodzimy do działania?

 

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć kumin, pastę z imbiru i czosnek. Pomieszaj i za chwilę dodaj cebulę, nerkowce i liście Curry. Po intensywnym mieszaniu przez 3-4min dodaj mąkę z cieciorki. Ponownie mieszaj przez ok 2min. Po tym czasie zmniejsz gaz i dodaj kurkumę, Garam Masalę, chilli w proszku. Zwiększ moc gazu i mieszaj ok 3-4 min.

Curry Muschroom

 

2. Zmniejsz moc gazu i dodaj jogurt. Mieszaj przez ok 2 min na wolnym ogniu. Dodaj pomidor, paprykę, swieże chilli i sól. Przykryj patelnię i na wolnym ogniu gotuj 7-8min.

3. Po tym czasie wrzuć pieczarki i świeżą kolendrę. Dodaj pół szklanki wody i sprawdź smak dania czy nie trzeba np. więcej soli bo każdy z nas ma przecież trochę inną potrzebę ostrości, odpowiedniej ilości soli czy kwasowości. Zamieszaj dokładnie, przykryj przykrywką i odłóż na 5min. Po tym czasie sprawdź czy pieczarki są miękkie i jeśli są ok to danie jest już gotowe. Można serwować!

 

Curry Muschroom

Danie możesz serwować z ryżem ale świetnie też się sprawdzą do niego placki!

 

Jeśli wykonasz to danie to będzie mi mega miło jeśli oznaczysz mnie na zdjęciu (@tapigotuje na FB lub IG). Chętnie zobaczę jak Ci ono wyszło i przede wszystkim czy smakowało? 😀

 

 

Zostaw komentarz

zakupy

Lista zakupów

Listę zakupów znajdziesz w przepisie.

 
ik (1)

Ostatnie przepisy

warzywne subji

MIX VEGETABLE HANDI czyli Indyjskie Subji z sezonowych warzyw

Zobacz >
letnie warzywa

Letnie warzywa w indyjskim kremowym sosie z orzechami

Zobacz >
Kuchnia Indyjska

Batata Mint Curry czyli bataty w miętowym sosie Curry

Zobacz >

Baingan Pulao czyli bakłażan podsmażany z ryżem

Zobacz >

Strony

  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie

© Copyright 2018 All rights reserved

Kontakt

  • biuro@tapigotuje.pl
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Strona używa cookies (ciasteczek), za pomocą których zbieramy informacje mogące stanowić dane osobowe. Informacje zbierane za pomocą cookies wykorzystujemy w celach analitycznych i marketingowych. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień klikając tutaj. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie Cookiem zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki ROZUMIEM
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
ebook

Zapisz się na newsletter

i pobierz przepis na Aloo Chana Curry z Indyjskiego E-booka KRYZYSOWEGO

Wpisz swój adres e-mail, a wyślę na niego przepis:

Wiem, że wszystkie informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych mogę znaleźć tutaj