Bardzo często jest tak, że kupujemy pieczarki w gotowych opakowaniach. Zużywamy 3 sztuki bo tyle potrzebujemy do jajecznicy czy omleta a reszta? Zalega w lodówce, brązowieje i niestety bardzo często po kilku dniach lądują w koszu.
Przyznam szczerze, że ostatnio byłem bliski powielenia tego schematu. Jeśli mam w domu pieczarki to najczęściej wykorzystuję je do mojego ulubionego dania (które też często pojawia się w menu indyjskich restauracji) Mushroom Matar, którego przepisem już się z Tobą dzieliłem TU. Tym razem postanowiłem więc zrobić danie będące wynikiem czyszczenia lodówki. Tu pokroiłem pieczarki, tam zgniotłem kumin, trochę przyprawy, trochę wody i oto co powstało!
Co do tego dania będziesz potrzebować?
Składniki:
- 250g pieczarek (pokrojonych w plastry)
- pasta z imbiru i czosnku (3 ząbki czosnku zblendowane lub tarkowane z 3cm imbiru)
- 2 cebule drobno poszatkowane
- 3 pomidory drobno poszatkowane
- pół papryki pokrojonej w cienkie paski
- 2 ostre chilli pokrojone wzdłuż na pół
- garść poszatkowanej świeżej kolendry
- 3 łyżki orzechów nerkowca drobno poszatkowane
- 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
- 1-1,5 łyżki liści curry
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki chilli w proszku
- ¾ łyżeczki Garam Masala
- 1 łyżka mąki BESAN (mąka z cieciorki)
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (wcześniej roztrzepanego)
- sól do smaku
- 1 łyżka soku z limonki
- 2-3 łyżki oleju musztardowego
- woda
Masz już wszystko? To jak? Przechodzimy do działania?
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzany tłuszcz wrzuć kumin, pastę z imbiru i czosnek. Pomieszaj i za chwilę dodaj cebulę, nerkowce i liście Curry. Po intensywnym mieszaniu przez 3-4min dodaj mąkę z cieciorki. Ponownie mieszaj przez ok 2min. Po tym czasie zmniejsz gaz i dodaj kurkumę, Garam Masalę, chilli w proszku. Zwiększ moc gazu i mieszaj ok 3-4 min.
2. Zmniejsz moc gazu i dodaj jogurt. Mieszaj przez ok 2 min na wolnym ogniu. Dodaj pomidor, paprykę, swieże chilli i sól. Przykryj patelnię i na wolnym ogniu gotuj 7-8min.
3. Po tym czasie wrzuć pieczarki i świeżą kolendrę. Dodaj pół szklanki wody i sprawdź smak dania czy nie trzeba np. więcej soli bo każdy z nas ma przecież trochę inną potrzebę ostrości, odpowiedniej ilości soli czy kwasowości. Zamieszaj dokładnie, przykryj przykrywką i odłóż na 5min. Po tym czasie sprawdź czy pieczarki są miękkie i jeśli są ok to danie jest już gotowe. Można serwować!
Danie możesz serwować z ryżem ale świetnie też się sprawdzą do niego placki!
Jeśli wykonasz to danie to będzie mi mega miło jeśli oznaczysz mnie na zdjęciu (@tapigotuje na FB lub IG). Chętnie zobaczę jak Ci ono wyszło i przede wszystkim czy smakowało? 😀