Dal czyli soczewica jest bardzo ważnym składnikiem kuchni indyjskiej.
Mamy jej niezliczoną ilość. Duża, mała, żółta, czarna. Aż chciałoby się powiedzieć – do wyboru, do koloru! Jemy ją w Indiach codziennie i nie wyobrażamy sobie bez niej dania głównego! Nie jest ona jednak jego najważniejszym punktem ale bardzo istotnym dopełnieniem. Coś jak u Was sałatka! 🙂
Danie w zależności od używanego przez Was tłuszczu, może mieć odsłonę wegańską!
Co będziecie potrzebować do przygotowania tego dania?
- 50 – 70 g żółtej soczewicy MUNG namoczonej przez noc (min 4h). Może być każda inna, ale najmniej będzie się nadawała zielona
- 1 pomidor drobno pokrojony
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 świeże chilli drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 2 cm świeżego imbiru pokrojonego w słupki
- 1 łyżka poszatkowanej świeżej kolendry
- szczypta asafetidy
- 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- pół łyżeczki kuminu w proszku
- sól do smaku
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
- pół szklanki wody do gotowania (jeśli będzie za gęste)
- sok z limonki
Sposób przygotowania
- Ugotuj soczewicę (w tej samej wodzie, w której się moczyła) z pół łyżeczki kurkumy i gotuj do momentu aż całość zamieni się w papkę (ok 30 min).
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć kolejno: asafetidę, kumin w ziarnach, czosnek, chilli i cebulę. Mieszaj do momentu, aż cebula się zeszkli i składniki zamienią się na jednolitą papkę. Dodaj pomidora (i opcjonalnie możemy tu dodać kolejne chilli tym razem przekrojone wzdłuż na pół).
- Chwilę pomieszaj i wrzuć imbir. Pomieszaj i dodaj kurkumę, kolendrę w proszku, kumin w proszku i Garam Masalę. Dokładnie wszystko jeszcze raz wymieszaj.
- Do powstałej papki, dodaj soczewicę i dopraw solą. Wszystko mieszaj na wysokim ogniu (jeśli jest za gęste – możesz dodać odrobinę wody). Po ok 7 min, wciśnij sok z limonki i posyp świeżą kolendrą.
SMACZNEGO!
Daj mi koniecznie znać jak już je zrobisz – a najlepiej jak mnie oznaczysz na swoich social mediach @tapigotuje na FB lub IG, żebym zobaczył jak Ci to danie wyszło!