Skip to content
logo
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Facebook Instagram
logo
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Facebook Instagram

MIX VEGETABLE HANDI czyli Indyjskie Subji z sezonowych warzyw

  • 20 sierpnia, 2020
  • Dania: Dania główne
5ikona

Porcje

4

zegar (1)

Czas przygotowania

20min

poziomtrudnosci (1)

Poziom trudności

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
warzywne subji
fg1 (1)

Facebook

cropped-DSC01111

Tapinder Sharma

Czym jest w zasadzie subji?

Większość z Was ma wyobrażenie na temat kuchni indyjskiej, że my tam jemy tylko dania w gęstych sosach, przekąski smażone na głębokim oleju, ciężkie paranthy , roti i inne  chlebki. No z jednej strony trudno się z tym nie zgodzić 🙂 ale jednak też bardzo popularnym rodzajem dania jakie robimy w domach to subji. Jest to danie, które robimy najczęściej zaraz za słynną soczewicą DAL TADKA, na którą przepis znajdziecie w moim e-booku kryzysowym.  Subji jest to rodzaj dania, które jest lekkie bo jest stosunkowo wodniste i dobrze doprawione. Możemy je zrobić bardziej ostre i mniej. Tu już kwestia tego co każdy z nas lubi ale jedno jest pewne w kwestii tego dania – zawsze ma stosunkowo dużo warzyw. Więc jeśli zrobisz ze mną to danie to tak naprawdę masz bazę wypadową do dalszego kombinowania z innymi składnikami! 

Skąd pomysł na dzisiejsze subji?


Może Wam tego za często nie pokazuję na moich social mediach, ale ja je naprawdę często robię w domu. Subji jest daniem, które “robi się samo” ponieważ nie trzeba poświęcać mu zbyt wiele uwagi i w zasadzie robi się je też stosunkowo szybko. Zimą najczęściej je robię z warzyw mrożonych ponieważ nie mamy wtedy za bardzo dostępu do tych świeżych. Ale teraz jest przecież taki wysyp świeżych warzyw na stoiskach, że aż żal z tego nie skorzystać! Zachęcam Ciebie do przetestowania tego przepisu – zwłaszcza w upalne dni (które jeszcze u nas goszczą).

Jakich składników będziesz potrzebować do naszego subji?

Warszywa
składniki potrzebne do wykonania dzisiejszego subji
  • sos cebulowy (1 cebula biała + 3 ząbki czosnku + kawałek obranego imbiru. Blendujemy z wodą do gładkiej konsystencji)
  • sos pomidorowy (zblendowany 1 duży pomidor)
  • 2 ostre chilli pokrojone na pół
  • 100g serka Paneer (lub opcjonalnie tofu czy innego dodatku)
  • surowy młody ziemniak pokrojony w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • garść kalafiora podzielonego na różyczki
  • 10-15szt fasolki szparagowej pokrojonej na 3 części
  • 5cm cukinii pokrojonej w plasterki i na 4 części
  • 4-5 pieczarek pokrojonych na pół (opcjonalnie)
  • ¼ papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • pół łyżeczki kolendry w ziarnach (tłuczonej)
  • pół łyżeczki kuminu w ziarnach
  • ¾ łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka soku z limonki (opcjonalnie 1 łyżeczkę amchur)
  • sól do smaku
  • 3 łyżki masła klarowanego

Wszystko gotowe? WOK i łyżka do mieszania w rękę i bierz się do robienia swojego idealnego subji!

  1. Na średnim ogniu w WOKu rozpuść masło klarowane. Wrzuć kumin i kolendrę w ziarnach i po chwili dodaj ziemniaka i następnie podsmaż do mocnego zbrązowienia.

    smażony ziemniak
    mocno podsmaż ziemniaka do zbrązowienia
  2. Następnie dodaj kolejno warzywa w odstępach 1-2 min: marchewkę, serek Paneer, kalafior, fasolkę, cukinię, paprykę i pieczarki. Wszystkie warzywa podsmaż 3-4min i wyłóż na ręcznik papierowy

    Warszywa
    warzywa odłóż na bok i bierz się do robienia sosu
  3. Do WOKa ponownie wrzuć masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wlej sos cebulowy. Grzej na wysokim ogniu i po ok 3-4 min dodaj sos pomidorowy i świeże chilli. Zmniej gaz i dodaj wszystkie przyprawy (oprócz soli). Gotuj tak długo aż sos się zredukuje do gęstej papki. 
  4. Do papki dodaj wcześniej podsmażane warzywa i sól. Dokładnie wymieszaj. Po ok 1 min dodaj 2,5 szklanki wody. Na wysokim ogniu gotuj ok 15-18 min. Wyłączamy gaz, dodaj świeżą kolendrę i zamieszaj ostatni raz.

    Subji
    gotowe subji

Z czym podajemy subji?

Zwykle Subji podawane jest z ryżem. Wtedy robi się idealna letnia mieszanka! Jeśli subji jest wyjątkowo rzadkie to zdarza się, że jemy je jak zupę, także finalny dodatek do tego dania zależy od Twoich upodobań 🙂 

Daj mi koniecznie znać jak już zrobisz MIX VEGETABLE HANDI – a najlepiej jak mnie oznaczysz na swoich social mediach @tapigotuje na FB lub IG, żebym zobaczył jak Ci to danie wyszło

Zostaw komentarz

zakupy

Lista zakupów

Listę zakupów znajdziesz w przepisie.

 
ik (1)

Ostatnie przepisy

warzywne subji

MIX VEGETABLE HANDI czyli Indyjskie Subji z sezonowych warzyw

Zobacz >
letnie warzywa

Letnie warzywa w indyjskim kremowym sosie z orzechami

Zobacz >
Kuchnia Indyjska

Batata Mint Curry czyli bataty w miętowym sosie Curry

Zobacz >

Baingan Pulao czyli bakłażan podsmażany z ryżem

Zobacz >

Strony

  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie

© Copyright 2018 All rights reserved

Kontakt

  • biuro@tapigotuje.pl
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Strona używa cookies (ciasteczek), za pomocą których zbieramy informacje mogące stanowić dane osobowe. Informacje zbierane za pomocą cookies wykorzystujemy w celach analitycznych i marketingowych. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień klikając tutaj. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie Cookiem zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki ROZUMIEM
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
ebook

Zapisz się na newsletter

i pobierz przepis na Aloo Chana Curry z Indyjskiego E-booka KRYZYSOWEGO

Wpisz swój adres e-mail, a wyślę na niego przepis:

Wiem, że wszystkie informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych mogę znaleźć tutaj