Czym jest w zasadzie subji?
Większość z Was ma wyobrażenie na temat kuchni indyjskiej, że my tam jemy tylko dania w gęstych sosach, przekąski smażone na głębokim oleju, ciężkie paranthy , roti i inne chlebki. No z jednej strony trudno się z tym nie zgodzić 🙂 ale jednak też bardzo popularnym rodzajem dania jakie robimy w domach to subji. Jest to danie, które robimy najczęściej zaraz za słynną soczewicą DAL TADKA, na którą przepis znajdziecie w moim e-booku kryzysowym. Subji jest to rodzaj dania, które jest lekkie bo jest stosunkowo wodniste i dobrze doprawione. Możemy je zrobić bardziej ostre i mniej. Tu już kwestia tego co każdy z nas lubi ale jedno jest pewne w kwestii tego dania – zawsze ma stosunkowo dużo warzyw. Więc jeśli zrobisz ze mną to danie to tak naprawdę masz bazę wypadową do dalszego kombinowania z innymi składnikami!
Skąd pomysł na dzisiejsze subji?
Może Wam tego za często nie pokazuję na moich social mediach, ale ja je naprawdę często robię w domu. Subji jest daniem, które “robi się samo” ponieważ nie trzeba poświęcać mu zbyt wiele uwagi i w zasadzie robi się je też stosunkowo szybko. Zimą najczęściej je robię z warzyw mrożonych ponieważ nie mamy wtedy za bardzo dostępu do tych świeżych. Ale teraz jest przecież taki wysyp świeżych warzyw na stoiskach, że aż żal z tego nie skorzystać! Zachęcam Ciebie do przetestowania tego przepisu – zwłaszcza w upalne dni (które jeszcze u nas goszczą).
Jakich składników będziesz potrzebować do naszego subji?
- sos cebulowy (1 cebula biała + 3 ząbki czosnku + kawałek obranego imbiru. Blendujemy z wodą do gładkiej konsystencji)
- sos pomidorowy (zblendowany 1 duży pomidor)
- 2 ostre chilli pokrojone na pół
- 100g serka Paneer (lub opcjonalnie tofu czy innego dodatku)
- surowy młody ziemniak pokrojony w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
- garść kalafiora podzielonego na różyczki
- 10-15szt fasolki szparagowej pokrojonej na 3 części
- 5cm cukinii pokrojonej w plasterki i na 4 części
- 4-5 pieczarek pokrojonych na pół (opcjonalnie)
- ¼ papryki pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki świeżej kolendry
- pół łyżeczki kolendry w ziarnach (tłuczonej)
- pół łyżeczki kuminu w ziarnach
- ¾ łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżeczka soku z limonki (opcjonalnie 1 łyżeczkę amchur)
- sól do smaku
- 3 łyżki masła klarowanego
Wszystko gotowe? WOK i łyżka do mieszania w rękę i bierz się do robienia swojego idealnego subji!
- Na średnim ogniu w WOKu rozpuść masło klarowane. Wrzuć kumin i kolendrę w ziarnach i po chwili dodaj ziemniaka i następnie podsmaż do mocnego zbrązowienia.
- Następnie dodaj kolejno warzywa w odstępach 1-2 min: marchewkę, serek Paneer, kalafior, fasolkę, cukinię, paprykę i pieczarki. Wszystkie warzywa podsmaż 3-4min i wyłóż na ręcznik papierowy
- Do WOKa ponownie wrzuć masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wlej sos cebulowy. Grzej na wysokim ogniu i po ok 3-4 min dodaj sos pomidorowy i świeże chilli. Zmniej gaz i dodaj wszystkie przyprawy (oprócz soli). Gotuj tak długo aż sos się zredukuje do gęstej papki.
- Do papki dodaj wcześniej podsmażane warzywa i sól. Dokładnie wymieszaj. Po ok 1 min dodaj 2,5 szklanki wody. Na wysokim ogniu gotuj ok 15-18 min. Wyłączamy gaz, dodaj świeżą kolendrę i zamieszaj ostatni raz.
Z czym podajemy subji?
Zwykle Subji podawane jest z ryżem. Wtedy robi się idealna letnia mieszanka! Jeśli subji jest wyjątkowo rzadkie to zdarza się, że jemy je jak zupę, także finalny dodatek do tego dania zależy od Twoich upodobań 🙂
Daj mi koniecznie znać jak już zrobisz MIX VEGETABLE HANDI – a najlepiej jak mnie oznaczysz na swoich social mediach @tapigotuje na FB lub IG, żebym zobaczył jak Ci to danie wyszło