Matar Paneer czyli serek z groszkiem w sosie Masala

TapiGotuje

Porcje

2

TapiGotuje

Czas przygotowania

15 min

TapiGotuje

Poziom trudności

Łatwe

Udostępnij:

Udostępnij:

Tapi Sharma
Tapi Sharma
cropped-DSC01111

Tapinder Sharma

W mojej hinduskiej lodówce nic się nie zmarnuje. Zawsze staram się zrobić coś z niczego. Jest jednak coś co znajdziecie w niej ZAWSZE. Czyli serek Paneer typowy dla mojej kuchni, którego możecie się nauczyć wykonywać na jednym z moich warsztatów.  A do serka wystarczy paczka mrożonego groszku (lub tak naprawdę każdego innego ulubionego warzywa czy mieszanki) i danie mamy gotowe. Zawsze zachęcam do kombinowania w swojej kuchni więc jeśli nie ma 1:1 wszystkich składników to może spróbuj z tym co akurat masz w lodówce?

Tapi Sharma

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy Paneer i podsmażamy aż się ozłoci.Tapi Sharma
  2. Później odkładamy na np.talerz na na rozgrzaną patelnię dajemy 4szt (całych) ząbków czosnku, chilli i cebulę. Podsmażamy al-dente i wrzucamy do mixera wraz ze świeżym pomidorem. Miksujemy do konsystencji sosu i odkładamy na bok. Przyda sie później 😉
  3. Na patelni rozgrzewamy kolejną porcję tłuszczu i wrzucamy ostatni (tym razem drobno-pokrojony) ząbek czosnku. Po chwili podsmażania dodajemy groszek i imbir. Ponownie podsmażamy.Tapi Gotuje
  4. Dolewamy wcześniej zmiksowany sos i dodajemy kurkumę, amchur, kumin, garam masalę i mieszamy 3-4 mi na wysokim ogniu, żeby sos połączył się z przyprawami. Dodajemy Paneer i sól. Mieszamy i dodajemy 1,5 szkl. wody. Mieszamy i zostawiamy na ogniu ok 10 min żeby sos zgęstniał. na koniec dodajemy świeżą kolendręTapi Sharma

Daj koniecznie znać jak wyszło i pochwal się swoimi zdolnościami. Nie zapomnij mnie oznaczyć #tapigotuje lub/i @tapigotuje żebym łatwiej do Ciebie trafił!

Do zobaczenia!!!

Zostaw komentarz

TapiGotuje

Lista zakupów

Składniki:

  • 50gr zielonego groszku (świeży lub mrożony. W żadnym wypadku z puszki!!!)
  • 150gr Pokrojonego Paneer
  • 5 ząbków czosnku
  • 4cm imbiru pokrojonego w paseczki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1,5 pomidora pokrojonego w duże kawałki
  • 2 zielone chilli pokrojonego na 4 części
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki kuminu w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki Garam Masala
  • 0,5 łyżeczki amchur (jeśli nie masz to sok z cząstki limonki)
  • grść świeżej kolendry
  • sól wg uznania
  • olej lub masło klarowane
  • 1,5 szklanki wody
TapiGotuje

Facebook