W Indiach swoje główne dania dopełniamy albo chlebkami/paranthami w różnej postaci albo ryżem Basmati.
To właśnie na nim się skupimy w tym przepisie. Ten rodzaj ryżu charakteryzuje się swoją lekkością i niezwykłą sypkością. Zauważyłem, że w Polsce ryż jaki kupujecie to najczęściej ten w torebkach. Bo szybko. Bo Wygodnie. Ale czy na pewno? Każdy z moich kursantów jest niezwykle zaskoczony, że przygotowywanie ryżu, który nie jest uwięziony w torebkach wcale nie trwa dłużej. Pewne zabiegi, które wykonujemy podczas jego gotowania dodatkowo powodują, że jest sypki, lekki i rozpływa się w ustach! Mmm pyszności! Dlatego zachęcam do sprawdzenia, kiedy możemy się spotkać w Twoim mieście na warsztatach i nauczę Ciebie jak go przygotować prawidłowo. Z pewnością w przyszłości zaprocentuje ta wiedza w Twojej kuchni
No ale do rzeczy. Jeśli macie już ugotowany ryż to teraz warto go urozmaicić! Jesteście gotowi by zrobić Peas Pulao?
Danie w zależności od używanego przez Was tłuszczu, może mieć odsłonę wegańską!
Co będziesz potrzebować do przygotowania Peas Pulao?
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 50g zielonego groszku (mrożonego. NIE Z PUSZKI!)
- 100g ugotowanego ryżu
- sól
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
- Dodajemy kurkumę i groszek. Mieszamy szybko – szybko i dodajemy ryż i sól.
- Podsmażam tak długo, aż kurkuma połączy się ze składnikami. Wyłączamy gaz i dodajemy świeżą kolendrę
Daj mi koniecznie znać jak już je zrobisz – a najlepiej jak mnie oznaczysz na swoich social mediach @tapigotuje na FB lub IG, żebym zobaczył jak Ci to danie wyszło!