My hindusi uwielbiamy wszelkiej maści rośliny strączkowe.
Z uwagi na naszą wiarę zdecydowana większość z nas jest wegetarianami. Tak jak ja (jak już wiecie). Rośliny strączkowe pozwalają nam uzupełniać białko w naszej diecie (zaraz po serku Paneer, który jest absolutnym hitem kuchni indyjskiej). Tym razem wziąłem pod noż czerwoną fasolę z której wyczarujemy świetną potrawkę o nazwie RAJMA.
Danie w zależności od używanego przez Was tłuszczu, może mieć odsłonę wegańską!
Sposób przygotowania
-
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy kumin, czosnek, imbir, świeże chilli i mieszamy na wysokim ogniu.
-
Dodajemy cebulę i mieszamy do momentu aż się zeszkli. Później dodajemy pomidora i zmniejszamy gaz.
-
Następnie wrzucamy kurkumę, kolendrę i chilli w proszku. Zwiększamy gaz i mieszamy do uzyskania papki.
-
Następnie dodajemy czerwoną fasolę, sól i mieszamy ok minutę po czym dolewamy wody. Gotujemy ok 10 min od czasu do czasu mieszając aż będzie gęsta konsystencja.
- Wyłączamy gaz, dodajemy Garam Masalę i świeżą kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynka.
Jak już wykonasz to danie to koniecznie podziel się, jak Ci smakowało? Czy wyszło? Super jeśli mnie oznaczysz (@tapigotuje na FB lub IG) na swoich social mediach, zebym mógł zobaczyć Twoje dzieło!