Rava Dosa czyli południowoindyjskie naleśniki

TapiGotuje

Porcje

10

TapiGotuje

Czas przygotowania

30min

TapiGotuje

Poziom trudności

Łatwe

Udostępnij:

Udostępnij:

Tapi Sharma
R
DSC01169
cropped-DSC01111

Tapinder Sharma

Myślicie, że tylko wy jesteście mistrzami naleśników (choć no dobra…..uwielbiam. Po prostu uwielbiam polskie naleśniki!!!)?

 

W Indiach też mamy swoje naleśniki – choć są one jednak najbardziej znane na południu- czyli DOSA. Najpopularniejsze są te robione z ryżu, które można zamóić w wesji solo albo z farszem z ziemniaka. Nad tymi drugimi pochylimy się jednak innym razem. Dziś chciałbym Wam przedstawić pewną modyfikację wspomnianego klasyka ponieważ uważam, że Rava Dosa jest niedoceniana!

Rava Dosa jest do zrobienia naprawdę szybciutko i gwarantruję, że zaskoczycie swoją rodzinę dziurawymi placuszkami 🙂 Możecie je jeść zarówno solo lub nadziewać swoim ulubionym farszem. Smak ciasta jest na tyle delikatny, że nie będzie konkurował z jego środkiem!

Nie przedłużam. Do dzieła!!!

Tapi Sharma

Sposób przygotowania

  1. Do miski wrzucamy semolinę, asafetidę, kumin, sól i jogurt. Mieszamy. Dodajemy wodę tak by powstała bardzo wodnista konsystencja.
  2. Później dodajemy resztę składników: imbir, chilli, kolendrę i poniewnie wszystko mieszamy. odstawiamy na ok 20-25min. Później znów mieszamy.
  3. Na patelni (najlepiej takiej do naleśników) rozgrzewamy niewielka ilość tłuszczu (można rozprowadzić go pędzelkiem). Wlewamy ciasto (mogą powstawać dziury ale tym się nie przejmuj i w żadnym wypadku nie próbuj ich zalewać bo dosa wyjdzie za gruba a przez to surowa). Jak brzegi się zarumienią, przeżucamy dosę na drugą stroę i podsmażamy ok 30 sek.
  4. Odkładamy na talerz i bierzemy się za kolejnego naleśnika! 🙂

Daj koniecznie znać jak wyszło i pochwal się swoimi zdolnościami. Nie zapomnij mnie oznaczyć #tapigotuje lub/i @tapigotuje żebym łatwiej do Ciebie trafił!

Do zobaczenia!!!

Zostaw komentarz

TapiGotuje

Lista zakupów

  • 50 g semoliny
  • łyżeczka kuminu w nasionach
  • 3 cm tartego imbiru
  • 1 szt ziel chilli poszatkowanego
  • szczypta asafetidy
  • sól wg uznania
  • świeża kolendra – drobno poszatkowana
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (np. bakoma gęsty)
  • woda
  • olej
TapiGotuje

Facebook