Veg Poha & Bhuja czyli przekąska łącąca ziemniaki z płatkami ryżowymi

TapiGotuje

Porcje

2

TapiGotuje

Czas przygotowania

10 min

TapiGotuje

Poziom trudności

Łatwe

Udostępnij:

Udostępnij:

Tapi Sharma
Tapi Sharma
Tapi Gotuje
cropped-DSC01111

Tapinder Sharma

Jak często masz sytuację, że po obiedzie pozostają Ci ziemniaki ?

Nie ma problemu kiedy jest ich dużo. Wiem, że często są wykorzystywane do kopytek czy innych klusek śląskich. Ale jak zostaje ich dosłownie garstka? Jedzenia się przecież nie wyrzuca! Owszem. Możesz je zjeść podgrzane na maśle. Albo z łyżką śmietany. Ja Ci jednak zdradzę swój ulubiony przepis na „ostatniego” ziemniaka i gwarantuję, że zakochasz się w nim tak bardzo, że będziesz go gotowała nawet i na śniadanie.

Jest to potrawa, którą można klasyfikować jako sycące ciepłe śniadanie lub przekąska w pracy (ja najczęściej wybieram właśnie tą opcję – zwłaszcza jak jadę w długie trasy) bo gotowane ziemniaki można przecież jeść nawet na zimno.

Dodatkowym atutem, jest fakt, że jest ona bezglutenowa czyli osoby z nietolerancjami pokarmowymi mają kolejną alternatywę.

Tapi Sharma

Sposób przygotowania

  1. Moczymy płatki ryżowe na sitku pod zimną wodą. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę soli- mieszamy i odstawiamy na 10-15min.
  2. Na WOKu rozgrzewamy tłuszcz. Następnie wrzucamy czarną gorczycę i szczyptę asafetidy. Mieszamy i dorzucamy garść orzechów ziemnych wraz z liśćmi Curry. Mieszamy na wysokim ogniu. Po ok 1min dodajemy cebulę i imbir. Mieszamy. Następnie dodajemy ziemniaki i groszek. Ponownie mieszamy- zmniejszając ogień. Do powstałej mieszanki dodajemy wcześniej przygotowane płatki ryżowe, kurkumę i sól do smaku. Zwiększamy gaz i mieszamy. Dodajemy marchewkę.
  3. Wyłączamy gaz i na koniec dodajemy sok z cytryny i świeżą kolendrę.
  4. Przekładamy na talerzyk i posypujemy chrupkami Bhuja

Daj koniecznie znać jak wyszło i pochwal się swoimi zdolnościami. Nie zapomnij mnie oznaczyć #tapigotuje lub/i @tapigotuje żebym łatwiej do Ciebie trafił!

Do zobaczenia!!!

Zostaw komentarz

TapiGotuje

Lista zakupów

  • 150g płatków ryżowych
  • ? czerwonej cebuli (drobno poszatkowanej)
  • 6cm imbiru (starty)
  • garść orzechów ziemnych
  • garść zielonego groszku (mrożony ? na pewno nie z puszki!)
  • ? marchewki (drobno skrojonej)
  • 1 mały ziemniak (wcześniej ugotowany) – rozdrobniony w dłoniach
  • 1,5 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżka suszonych liści Curry
  • szczypta asafetidy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ? cytryny
  • świeża kolendra ? do ozdoby
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • sól
  • + opcjonalnie indyjskie chrupki Bhuja
TapiGotuje

Facebook