Skip to content
logo
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Facebook Instagram
logo
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Facebook Instagram

Batata Mint Curry czyli bataty w miętowym sosie Curry

  • 16 lipca, 2020
  • Dania: Dania główne
5ikona

Porcje

4

zegar (1)

Czas przygotowania

20min

poziomtrudnosci (1)

Poziom trudności

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter

Udostępnij:

Share on facebook
Share on twitter
Kuchnia Indyjska
fg1 (1)

Facebook

cropped-DSC01111

Tapinder Sharma

Bataty wielu z nas sprawiają wiele problemów. Jedni jedzą je niemal codziennie – inni nie bardzo wiedzą co mają z nimi zrobić. Faktycznie. Bataty to dość specyficzne ziemniaki bo słodkawe więc jak je traktować?

 

W Indiach, bataty możecie kupić na stoiskach streefood, gdzie są opiekane (coś na styl polskich ziemniaczków z ogniska) przy rozżażonym węglu. Kiedy zamówisz sobie takiego ziemniaka to sprzedawca obiera go przy tobie, kroi na małe kawałki, skrapia limonką i posypuje przyprawą Chat Masala. O matko! Polecam taką wersję do zrobienia choćby w domu!

Bataty
Wybrany przeze mnie batat obierany przez sprzedawcę streetfood
Bataty
Doprawianie batata
streetfood india
Wreszcie mogę jeść!!! Pyszności!!!

No ale wracajmy do dzisiejszego przepisu jaki dla Was przygotowałem. Będzie to batat w miętowym Curry. Skąd takie dziwne połączenie? Bo my w Indiach jemy dużo mięty. Miętowy chutney przecież jest na porządku dziennym w każdym domu czy w restauracji! Do tego jak się podkręci smak szczyptą chilli to wychodzi ostatecznie taka torpeda, że….o jaaaaa!

Dobra! Koniec gadania! Do roboty!!!

 

Potrzebne składniki do Batata Mint Curry:

  • 250g batatów (obrane i ugotowane al-dente pokrojone w poprzeczne 1cm plastry)
  • 200g naturalnego jogurtu roztrzepanego
  • 2 łyżki poszatkowanej świeżej kolendry
  • ¼ łyżeczki asafetidy
  • 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
  • 1,5 łyżeczki kolendry w proszku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki chilli w proszku
  • pół łyżeczki Garam Masala
  • sól wg uznania
  • 3-4 łyżki oleju lub innego tłuszczu
  • 300ml wody do gotowania

Składniki na sos miętowy:

  • 2 średnie pomidory
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1cm imbiru
  • 1 biała średnia cebula obrana i pokrojona na 4 części
  • 1 ostre świeże chilli
  • 10-12 gałązek świeżej mięty pieprzowej 

Wszystkie powyższe składniki blendujemy ze sobą na gładki bazowy sos

kuchnia indyjska
Składniki na Batata Mint Curry

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy asafetidę i kumin. Mieszamy. Za chwilę dodajemy sos pomidorowo-miętowy. Mieszamy i za chwilę dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz soli i Garam Masala).

przyprawy
Dodajemy przyprawy do sosu

Gotujemy chwilę aż masa zgęstnieje i zacznie się błyszczeć od tłuszczu. Dodajemy wodę. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy 3-4min. Po tym czasie odkrywamy i zmniejszamy gaz. Dodajemy jogurt i stale mieszamy.

jogurt
Dodajemy jogurtu

Po chwili dodajemy bataty i sól. Zwiększamy gaz do mocnego, mieszamy i ponownie przykrywamy. Po ok 3-4 min danie jest gotowe. Na koniec dodajemy kolendrę Garam Masalę i serwujemy.

Kuchnia indyjska
Gotowe danie

Ja tego typu dania najbardziej lubię jeść z indyjskimi chlebkami. Ale śmiało możesz też je zjeść z dodatkiem ryżu czy … kaszy? Testuj, sprawdzaj, smakuj i daj znać 🙂

Daj mi koniecznie znać jak już zrobisz Batata Mint Curry – a najlepiej jak mnie oznaczysz na swoich social mediach @tapigotuje na FB lub IG, żebym zobaczył jak Ci to danie wyszło!

 

Podziel się też swoimi pomysłami na batata! A może jednak go unikacie w swojej kuchni?

Zostaw komentarz

zakupy

Lista zakupów

Listę zakupów znajdziesz w przepisie.

 
ik (1)

Ostatnie przepisy

warzywne subji

MIX VEGETABLE HANDI czyli Indyjskie Subji z sezonowych warzyw

Zobacz >
letnie warzywa

Letnie warzywa w indyjskim kremowym sosie z orzechami

Zobacz >
Kuchnia Indyjska

Batata Mint Curry czyli bataty w miętowym sosie Curry

Zobacz >

Baingan Pulao czyli bakłażan podsmażany z ryżem

Zobacz >

Strony

  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie
Menu
  • Warsztaty
    • Warsztaty kulinarne “Różnorodne Indie” 23.10.2021 SZCZECIN
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 28.10.2021 WARSZAWA
    • Warsztaty kulinarne “W Indyjskiej Wege Restauracji” 29.10.2021 BYTOM
    • Warsztaty kulinarne “Indie w domu” 07.11.2021 WROCŁAW
    • Warsztaty kulinarne “Indyjski Streetfood” 08.11.2021 LUBOŃ
    • Warsztaty kulinarne “Podróż przez Indie” 19.11.2021 BIAŁYSTOK
    • Warsztaty kulinarne “Wegańska podróż do Indii” 24.11.2021 WARSZAWA
  • Aktualności
  • Przepisy
  • YouTube
  • O Mnie
  • Sklep
  • Kontakt
  • Logowanie

© Copyright 2018 All rights reserved

Kontakt

  • biuro@tapigotuje.pl
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Strona używa cookies (ciasteczek), za pomocą których zbieramy informacje mogące stanowić dane osobowe. Informacje zbierane za pomocą cookies wykorzystujemy w celach analitycznych i marketingowych. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień klikając tutaj. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie Cookiem zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki ROZUMIEM
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
ebook

Zapisz się na newsletter

i pobierz przepis na Aloo Chana Curry z Indyjskiego E-booka KRYZYSOWEGO

Wpisz swój adres e-mail, a wyślę na niego przepis:

Wiem, że wszystkie informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych mogę znaleźć tutaj