Bataty wielu z nas sprawiają wiele problemów. Jedni jedzą je niemal codziennie – inni nie bardzo wiedzą co mają z nimi zrobić. Faktycznie. Bataty to dość specyficzne ziemniaki bo słodkawe więc jak je traktować?
W Indiach, bataty możecie kupić na stoiskach streefood, gdzie są opiekane (coś na styl polskich ziemniaczków z ogniska) przy rozżażonym węglu. Kiedy zamówisz sobie takiego ziemniaka to sprzedawca obiera go przy tobie, kroi na małe kawałki, skrapia limonką i posypuje przyprawą Chat Masala. O matko! Polecam taką wersję do zrobienia choćby w domu!



No ale wracajmy do dzisiejszego przepisu jaki dla Was przygotowałem. Będzie to batat w miętowym Curry. Skąd takie dziwne połączenie? Bo my w Indiach jemy dużo mięty. Miętowy chutney przecież jest na porządku dziennym w każdym domu czy w restauracji! Do tego jak się podkręci smak szczyptą chilli to wychodzi ostatecznie taka torpeda, że….o jaaaaa!
Dobra! Koniec gadania! Do roboty!!!
Potrzebne składniki do Batata Mint Curry:
- 250g batatów (obrane i ugotowane al-dente pokrojone w poprzeczne 1cm plastry)
- 200g naturalnego jogurtu roztrzepanego
- 2 łyżki poszatkowanej świeżej kolendry
- ¼ łyżeczki asafetidy
- 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
- 1,5 łyżeczki kolendry w proszku
- pół łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki chilli w proszku
- pół łyżeczki Garam Masala
- sól wg uznania
- 3-4 łyżki oleju lub innego tłuszczu
- 300ml wody do gotowania
Składniki na sos miętowy:
- 2 średnie pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1cm imbiru
- 1 biała średnia cebula obrana i pokrojona na 4 części
- 1 ostre świeże chilli
- 10-12 gałązek świeżej mięty pieprzowej
Wszystkie powyższe składniki blendujemy ze sobą na gładki bazowy sos

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy asafetidę i kumin. Mieszamy. Za chwilę dodajemy sos pomidorowo-miętowy. Mieszamy i za chwilę dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz soli i Garam Masala).

Gotujemy chwilę aż masa zgęstnieje i zacznie się błyszczeć od tłuszczu. Dodajemy wodę. Przykrywamy i na średnim ogniu gotujemy 3-4min. Po tym czasie odkrywamy i zmniejszamy gaz. Dodajemy jogurt i stale mieszamy.

Po chwili dodajemy bataty i sól. Zwiększamy gaz do mocnego, mieszamy i ponownie przykrywamy. Po ok 3-4 min danie jest gotowe. Na koniec dodajemy kolendrę Garam Masalę i serwujemy.

Ja tego typu dania najbardziej lubię jeść z indyjskimi chlebkami. Ale śmiało możesz też je zjeść z dodatkiem ryżu czy … kaszy? Testuj, sprawdzaj, smakuj i daj znać 🙂
Daj mi koniecznie znać jak już zrobisz Batata Mint Curry – a najlepiej jak mnie oznaczysz na swoich social mediach @tapigotuje na FB lub IG, żebym zobaczył jak Ci to danie wyszło!
Podziel się też swoimi pomysłami na batata! A może jednak go unikacie w swojej kuchni?