Letnie warzywa powodują, że wszyscy przechodzimy na delikatniejszą dietę (żeby nie powiedzieć, że wegetariańską!). Chcemy jeść lżej więc kombinujemy w kuchni. Często brakuje nam pomysłu i zamykamy się w tych samych przyprawach, sposobie krojenia i smakach. Jak zawsze- przychodzę do Ciebie z indyjską wersją.
Czy jest miejsce na letnie warzywa w indyjskiej kuchni?
No pewnie!!! Ci, którzy nie byli w Indiach często myślą, że my tam jemy same wymyślne typowo indyjskie warzywa. A to nieprawda! Znaczy….owszem. Mamy w Indiach faktycznie wiele warzyw i owoców typowych dla naszego regionu, ale wiele letnich warzyw (tych polskich) się powtarza w naszych kuchniach.
Dzisiejsze danie będzie dawało możliwość wielu modyfikacji ale tym razem ja Ci daję przede wszystkim bazę. Możesz wykorzystać te same warzywa co ja, ale też możesz wykorzystać jakieś inne. Kombinuj. Letnie warzywa dają nam wiele możliwości jednak super jednak jeśli będą to te z serii (pół)twardych.
Zatem….zaczynamy!
Letnie Warzywa w kremowym sosie z orzechami więc co będziemy potrzebować?
- 250g różnych wybranych twardych letnich warzyw (np. kalafior, brokuły, fasolkaszparagowa, marchewka, cukinia….) lekko podgotowane
- ¼ papryki czerwonej (połowa tej części pokrojonej w paski a druga połowa poszatkowana)
- 1 cała cebula pokrojona w piórka
- pasta z imbiru i czosnku (1 ząbek czosnku starty z 2cm imbiru)
- 3-4 szt świeżego ostrego chilli przekrojonego wzdłuż
- 3-4 łyżki poszatkowanej świeżej kolendry
- 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę
- garść orzechów ziemnych i nerkowców i rodzynek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego i 1 łyżka śmietany razem zmieszane
- 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
- pół łyżeczki asafetidy
- pół łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki kolendry w proszku
- ¼ łyżeczki chilli w proszku
- ¼ łyżeczki garam masala
- sól wg uznania
- 3-4 łyżki oleju lub 2 łyżki masła klarowanego
Wszystko gotowe? Letnie warzywa pokrojone? No to teraz bierz się do gotowania!
- W Woku rozgrzej 2 łyżki tłuszczu i wrzuć do niego wszystkie gotowane warzywa. Smaż 3-4min na wysokim ogniu i wyjmij na ręcznik papierowy.
- Do WOKa wlej resztę tłuszczu i ponownie rozgrzej. Dodaj asafetidę, kumin i kurkumę. Kiedy kumin zacznie tańczyć dodaj mieszankę orzechów i rodzynek, pastę z imbiru i czosnku i po chwili cebulę z papryką. Smaż ok 2min na wysokim ogniu.
- Kiedy cebula zmięknie dodaj pomidor, paprykę, kolendrę w proszku, Garam Masalę, chilli w proszku. Wszystko mieszaj i gotuj aż wszystko zgęstnieje.
- Zmniejsz gaz i dodaj jogurt ze śmietaną,sól i stale mieszaj.
- Po 2-3min mieszania dodaj wcześniej podsmażane warzywa, świeżą kolendrę i wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.
- Sprawdź sól, zwiększ gaz do średniej mocy, przykryj WOKa i gotuj ok 3 min. Po tym czasie danie jest gotowe.
Idealnie komponuje się ono z indyjskimi chlebkami ale też świetnie nadawać się będzie z ryżem.
Daj mi koniecznie znać jak już zrobisz to danie – a najlepiej jak mnie oznaczysz na swoich social mediach @tapigotuje na FB lub IG, żebym zobaczył jak Ci to danie wyszło!
Podziel się też swoimi pomysłami na letnie warzywa a może się czymś zainspirujemy?