Bardzo lubię kiedy na obiad tworzymy coś z niczego.
Jeśli gotujesz ze mną już jakiś czas – większość tych składników masz w domu. Wystarczy dokupić pieczarki i mrożony groszek (a być może już je masz w lodówce i czekają na swój moment) 😉 to śmiało łap za noże i działaj ze mną. My w indiach nie mamy tak wielu odmian grzybów jak wy w Polsce. Dlatego przepis oparty jest na pieczarkach. Ale sezon grzybobrania chyba niedługo Wam się zbliża to zachęcam do testowania z innymi odmianami i koniecznie dajcie znać z jakimi grzybami robiliście i czy wyszło!
Jakich będziesz potrzebować składników?
Składniki na sos
- szt pomidorów
- 3-4cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 50g nerkowców
Składniki na danie:
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta asafetidy
- 1 łyżeczka kozieradki
- 0,5 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżeczka Garam Masali
- 100-150g groszku zielonego (mrożonego)
- 1 łyżeczka kuminu
- 150g pieczarek (pokrojonych)
- 1 łyżeczka czerwonego chilli w proszku
- 1 łyżka świeżej kolendry (poszatkowanej)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. SOS: wszystkie składniki blendujemy do konsystencji papki i odkładamy na bok
2. na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy groszek i obsmażamy 2-3 min na wysokim ogniu. Odkładamy na bok.
3. Na tą samą patelnie wrzucamy asafetidę, kumin, kurkumę. Po 2 min wrzucamy wcześniej zblendowaną pastę. Chwilę mieszamy po czym wrzucamy chilli, kolendrę w proszku i Garam Masalę. Mieszamy do 5min aż zgęstnieje.
4. Dodajemy pieczarki i mieszamy ok 3-4min po czym dodajemy groszek, kozieradkę i sól
5. Po mieszaniu dodajemy ¾ szklanki wody i gotujemy ok 5-8 min